21 / 06 / 2018

A co děti? Mají si kde GDPR?

České děti mladší 16 let budou moci i nadále využívat Facebook nebo e-mail, aniž by potřebovaly souhlas rodičů. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž výklad GDPR upravil.

 

 

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů upravuje nakládání s osobními daty lidí jakéhokoliv věku, děti nevyjímaje. A právě na ty se vztahuje bod nařízení, který podmiňuje například založení e-mailového nebo facebookového účtu dětmi souhlasem rodičů. V Česku nakonec tento bod neplatí.

Den před vstupem GDPR v platnost totiž Úřad pro ochranu osobních údajů dosavadní výklad nařízení upravil.

„Přesná věková hranice nebude, protože GDPR odkazuje na občanské právo každé členské země a u nás to odvisí od rozumové a volní vyspělosti konkrétního člověka,“ vysvětlil vedoucí legislativního oddělení Úřadu pro ochranu osobních údajů Vít Zvánovec. Dodal, že vyspělost dítěte musí posoudit rodiče.

Žádná věková omezení pro využívání e-mailových služeb nechystá ani Seznam. Dle slov jeho pověřenkyně Lenky Ernestové nebude vyžadovat ani rodičovský souhlas. „Není potřeba. Tím, že to není služba cílená na děti, souhlas rodičů se tam nevyžaduje,“ objasnila.

Narazili jste na nějakou specifickou situaci týkající se dětí a GDPR a nevíte si s jejím řešením rady? Neváhejte se na nás obrátit. V týmu máme specialisty, kteří jsou ochotni vám pomoci.

GDPR je obecné nařízení o ochraně osobních údajů (z angličtiny General Data Protection Regulation). Patří k novým revolučním legislativám EU, která výrazně zvýší ochranu osobních dat. Výrazně ovlivní nakládání s osobními daty vašich zaměstnanců i klientů.

Ochrana osobních údajů, s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. Nařízení přináší revoluci v ochraně osobních údajů. GDPR se týká všech firem, institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

Dát evropským občanům šanci mít větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. GDPR zavádí enormní pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel v ochraně osobních údajů.

EU nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer), tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů. Jeho úkolem bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.