GDPR nařízení

Informační portál plný novinek a aktuálit ke GDPR. Nařízení, jehož hlavním posláním je ochrana osobních údajů, s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. Revoluci v ochraně osobních údajů. Týká se i vás, buďte připraveni!

A co děti? Mají si kde GDPR?

České děti mladší 16 let budou moci i nadále využívat Facebook nebo e-mail, aniž by potřebovaly souhlas rodičů. Úřad pro ochranu osobních údajů totiž výklad GDPR upravil.

 

celý článek →

5 otázek na téma Pokuty při porušení GDPR

Kdo na dodržování GDPR dohlíží? Jak vysoké jsou sankce při porušení? Jaká budou kritéria pro určení výše pokuty? Je možné se proti tomu bránit? A existuje prevence? Na tyto otázky jsme hledali odpovědi.

celý článek →

Kolik nás stálo zavedení GDPR?

V součtu na 25 miliard utratili čeští podnikatelé za implementaci GDPR. Pětina firem zároveň věří, že se jich nové nařízení nebude týkat, a není tedy třeba je zavádět. Všichni by pak uvítali větší pomoc od státu.

celý článek →

Adaptační zákon v Česku chybí, GDPR tak platí bez výjimek

Kvůli chybějícímu adaptačnímu zákonu platí v České republice Obecné nařízení o ochraně osobních údajů bez jakýchkoliv úprav pro tuzemské prostředí. Advokáti upozorňují na možná rizika, která z toho vyplývají. Týkají se především ohrožení svobody slova.

celý článek →

Díky GDPR můžete zjistit, jak kdo nakládá s vašimi osobními úda

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů se v mnoha případech prezentovalo jako strašák, pro „běžné smrtelníky“ má ale několik výhod. Jednou z nich je, že nyní můžete zjistit, jak která společnost nakládá s vašimi daty.

celý článek →


GDPR je obecné nařízení o ochraně osobních údajů (z angličtiny General Data Protection Regulation). Patří k novým revolučním legislativám EU, která výrazně zvýší ochranu osobních dat. Výrazně ovlivní nakládání s osobními daty vašich zaměstnanců i klientů.

Ochrana osobních údajů, s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. Nařízení přináší revoluci v ochraně osobních údajů. GDPR se týká všech firem, institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

Dát evropským občanům šanci mít větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. GDPR zavádí enormní pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel v ochraně osobních údajů.

EU nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer), tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů. Jeho úkolem bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.