monitoring.png

Monitoring služebních vozů je v posledních letech mezi zaměstnavateli rozšířeným trendem. Ne každý zaměstnanec totiž svěřené auto používá pouze k výkonu práce. Použití sledovacích zařízení je však spojeno se zpracováním osobních údajů. Může blížící se vstup GDPR v platnost vynutit změnu nebo rovnou zrušení podobných praktik?


Obecné nařízení o ochraně osobních údajů podle odborníků nebude mít vliv na případy, kdy zaměstnavatel sleduje pohyb služebních vozidel v pracovní době. Výjimkou budou situace, kdy zaměstnanci mohou auta používat i pro osobní potřebu.

Odborníci se shodují, že vše zůstane víceméně při starém. Zaměstnavatelé si ovšem musejí být vědomi, že sledováním služebních vozidel shromažďují a zpracovávají data nejen o zaměstnancích, ale mnohdy i o třetích stranách, například náhodných chodců. Měli by se tedy předem zamyslet, zda je monitoring nezbytný. Pokud si například zaměstnanci mohou sami volit, kdy za pomoci služebního vozu budou vykonávat své pracovní povinnosti, je zpracovávání údajů o pohybu jejich aut dle právníků nadbytečné.

Podobně tomu bude i v případech, kdy zaměstnanci smějí používat služební vozidla i k osobním účelům. Právníci radí v případech, kdy je i přesto monitoring nezbytný, do auta nainstalovat takový lokalizátor, který zaměstnanci budou moci před soukromou cestou vypnout.

Zaměstnanci pochopitelně o instalaci takového zařízení musejí být předem jasně informováni, ideálně nápisem umístěným přímo ve vozidle v zorném poli řidiče.

Provozujete-li firmu, v níž vaši pracovníci využívají monitorovaná služební auta, a zajímá-li vás nějaká konkrétní situace nebo konkrétní zařízení, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám poradíme.