23 / 01 / 2018

Ministerstvo vnitra má urychlit přípravu zákona k GDPR

Vnitro si má pospíšit s přípravou návrhu zákona k novému nařízení Evropské unie o ochraně osobních údajů. Původní březnový termín premiér Andrej Babiš posunul na polovinu února.

Ministerstvo vnitra má na přání premiéra Andreje Babiše předložit vládě navazující návrh zákona k GDPR do poloviny února. Původně se přitom počítalo s březnem. Babiš to uvedl v pátek v rámci interpelací.
Přiznal, že příprava zákona nabrala zpoždění. Nyní podle něj čeká na vyjádření z Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ten však předlohu dostal teprve minulý týden.

Ministr vnitra Lubomír Metnar zároveň uvedl, že se ministerstvo pokusí v zákoně uplatnit co nejvíce výjimek, aby jeho dopad byl co nejméně zatěžující.
Vnitro zároveň připravuje informační kampaň k tomuto novému nařízení Evropské unie. Spustí ji ale až po předložení návrhu zákona. Ten má současné normy o ochraně soukromí nahradit 25. května. Pověřence pro správu a dohled nad nakládáním s osobními údaji si budou muset zajistit všechny úřady, instituce, neziskové organizace i další firmy.

Jste stejně jako my zvědaví jak bude zákon vypadat? Sledujte náš blog a FB profil a novinky se dozvíte jako první. 

GDPR je obecné nařízení o ochraně osobních údajů (z angličtiny General Data Protection Regulation). Patří k novým revolučním legislativám EU, která výrazně zvýší ochranu osobních dat. Výrazně ovlivní nakládání s osobními daty vašich zaměstnanců i klientů.

Ochrana osobních údajů, s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. Nařízení přináší revoluci v ochraně osobních údajů. GDPR se týká všech firem, institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

Dát evropským občanům šanci mít větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. GDPR zavádí enormní pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel v ochraně osobních údajů.

EU nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer), tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů. Jeho úkolem bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.