26 / 08 / 2018

Jak se tváří GDPR na kamery v autě?

Pořizování záběrů podléhá ochraně osobních údajů, jak se tedy GDPR přistupuje ke kamerám v autech? 

V dnešní době se kamera umístěná za předním sklem auta stává téměř nutností. V případě vzniku a následného řešení dopravní nehody či přestupku totiž skvěle poslouží jako důkazní materiál a pořízené záběry mohou ušetřit spoustu nepříjemností. Má to však jedno ale - pokud zapomenete, že i pořizování záběrů podléhá ochraně osobních údajů, můžete si zadělat na pěkný malér.

Kamera v autě poslouží, ale může i zavařit

Úřad pro ochranu osobních údajů vydal k této problematice své stanovisko v květnu a v souladu s GDPR definuje natáčení záběrů ostatních účastníků provozu. Záběry, které na silnicích natočíte, můžete stejně jako doposud poskytnout policii nebo pojišťovně, která případnou nehodu vyšetřuje. Zapomeňte však na veřejné publikování a sdílení - pokud tedy nemáte dostatečně naspořeno na případnou pokutu, která se může vyšplhat až do výše 10 000 Kč.

Jiný kraj, jiný mrav

V různých zemích se setkáte s různými pravidly nebo výjimkami. Pokud se tedy chystáte do zahraničí, určitě se vyplatí zjistit si předem, jaká pravidla pro danou zemi platí. V některých zemích jsou totiž na pořizování videí citlivější, především buďte opatrní, dostane-li se vám do záběru veřejně činná osoba, jako je například policista.

V některých evropských státech je jedním z požadavků, aby byla kamera odnímatelná.  Majitel zařízení musí záznamy průběžně promazávat tak, aby nedošlo k dlouhodobému uchovávání dat. Další problém, se kterým se můžete setkat, je situace, kdy máte kameru v autě a ocitnete se na veřejném prostranství. A pokud máte v plánu navštívit Portugalsko nebo Švýcarsko, tak kameru raději rovnou schovejte pod palubovku - její použití je zde zcela zakázáno.

Připadá vám problematika okolo GDPR stále nejasná? Máte otázky nejen z oblasti byznysu, ale zajímají vás i další situace, kterých se toto nařízení týká? Neváhejte se na nás obrátit, rádi vám poradíme.

 

GDPR je obecné nařízení o ochraně osobních údajů (z angličtiny General Data Protection Regulation). Patří k novým revolučním legislativám EU, která výrazně zvýší ochranu osobních dat. Výrazně ovlivní nakládání s osobními daty vašich zaměstnanců i klientů.

Ochrana osobních údajů, s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. Nařízení přináší revoluci v ochraně osobních údajů. GDPR se týká všech firem, institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

Dát evropským občanům šanci mít větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. GDPR zavádí enormní pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel v ochraně osobních údajů.

EU nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer), tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů. Jeho úkolem bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.