08 / 03 / 2018

GDPR se stává tématem pro fake news

Chystané Obecné nařízení o ochraně osobních údajů se v posledních týdnech stává tématem pro články plné nepravdivých informací. Situaci pak často musí řešit Úřad pro ochranu osobních údajů. V této souvislosti doporučujeme si každý podezřelý článek ověřit.

Ne všechny články, které se píší o novém Obecném nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), obsahují správné informace. Téma GDPR začíná pronikat i do takzvaných fake news, tedy nepravdivých zpráv. Ty mají za cíl vyvolat hysterii nebo rovnou strach. V podobných situacích pak musí často zasáhnout Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Ten byl například koncem února nucen dementovat dezinformační článek s názvem „Za volně dostupnou wi-fi síť hrozí restauracím či hotelům likvidační pokuty“ uveřejněný na stránkách deníku E15. Na zmíněném webu jej nyní najdete pod titulkem „Za volně dostupnou wi-fi síť restauracím a hotelům likvidační pokuty nehrozí“ a s textem, že původně zmíněné informace se nezakládaly na pravdě.

Původní článek například zmiňoval, že od května, kdy nařízení vstoupí v platnost, budou muset podniky svá wi-fi připojení povinně zaheslovat. Podle autorů by tak měly z veřejných míst zcela zmizet volně dostupné wi-fi sítě. Dle ÚOOÚ však přenos dat regulují úplně jiné směrnice, nikoliv GDPR, a je na každém člověku, zda se dobrovolně k nezaheslované síti připojí, a vystaví tak své osobní údaje potenciálnímu riziku.

Dalšími dezinformacemi ze zmíněného textu pak bylo například tvrzení, že za případný kybernetický útok odpovídají provozovatelé nezabezpečené sítě, nebo uvedené astronomické pokuty, které jim za porušení povinností souvisejících s wi-fi hrozí.

Doporučujeme tedy každou informaci, na kterou v souvislosti s GDPR narazíte, ověřit. Pokud při čtení nějakého textu pojmete podezření, že jde o fake news, neváhejte se na nás obrátit, s prozkoumáním informací vám rádi pomůžeme.

GDPR je obecné nařízení o ochraně osobních údajů (z angličtiny General Data Protection Regulation). Patří k novým revolučním legislativám EU, která výrazně zvýší ochranu osobních dat. Výrazně ovlivní nakládání s osobními daty vašich zaměstnanců i klientů.

Ochrana osobních údajů, s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. Nařízení přináší revoluci v ochraně osobních údajů. GDPR se týká všech firem, institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

Dát evropským občanům šanci mít větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. GDPR zavádí enormní pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel v ochraně osobních údajů.

EU nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer), tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů. Jeho úkolem bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.