06 / 06 / 2018

Díky GDPR můžete zjistit, jak kdo nakládá s vašimi osobními úda

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů se v mnoha případech prezentovalo jako strašák, pro „běžné smrtelníky“ má ale několik výhod. Jednou z nich je, že nyní můžete zjistit, jak která společnost nakládá s vašimi daty.

Nové nařízení evropské unie vám umožní lépe sledovat, jak různé instituce a firmy pracují s údaji, které jim sdělíte. To se týká například nejrůznějších věrnostních a slevových programů.

Kdy musíte souhlas dát?

S největší pravděpodobností jste i vy v uplynulých dnech zaznamenali zvýšený přísun e-mailů od nejrůznějších e-shopů a dalších firem. Ve zprávách vás jejich zástupci žádali o obnovení souhlasu se zpracováním osobních údajů.

„Je jasné, že souhlas musí být udělen například pro obchodní a marketingové účely,“ vysvětluje k tématu  mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Tomáš Paták. Dle GDPR přitom tento souhlas musí být dobrovolný a srozumitelný.

„Mělo by být jasně patrné, k čemu jsou údaje vlastně poskytnuty,“ doplňuje Patáka Karel Bačkovský z bezpečnostního odboru ministerstva vnitra.

Kdy je souhlas zbytečný?

Oba se pak shodují v tom, že v některých situacích je obnovení souhlasu nadbytečné. Jedná se především o situace, v nichž je poskytnutí osobních dat podmíněno smluvním vztahem – například když v bance zakládáte účet.

Co dělat v případě pochybností?

Pokud nabudete dojmu, že souhlas se zpracováním osobních údajů dáváte zbytečně, nebo že je s vašimi daty nakládáno v rozsahu jiném, než v jakém jste souhlas poskytli, můžete se obrátit na ÚOOÚ.

Anebo kontaktujte nás. V týmu máme lidi, kteří se na problematiku zpracování osobních dat specializují a kteří jsou připraveni poradit i vám.

GDPR je obecné nařízení o ochraně osobních údajů (z angličtiny General Data Protection Regulation). Patří k novým revolučním legislativám EU, která výrazně zvýší ochranu osobních dat. Výrazně ovlivní nakládání s osobními daty vašich zaměstnanců i klientů.

Ochrana osobních údajů, s cílem hájit co nejvíce práva občanů EU proti neoprávněnému zacházení s jejich daty a osobními údaji. Nařízení přináší revoluci v ochraně osobních údajů. GDPR se týká všech firem, institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data uživatelů.

Dát evropským občanům šanci mít větší kontrolu nad tím, co se s jejich daty děje. GDPR zavádí enormní pokuty za porušování nových, přísnějších pravidel v ochraně osobních údajů.

EU nařizuje větším zpracovatelům dat zřídit nezávislou kontrolní funkci DPO (Data Protection Officer), tzv. pověřence pro ochranu osobních údajů. Jeho úkolem bude dohlížet na řádné zacházení s osobními daty a hlásit možné úniky dat či porušení zákona.